Puslespill - det er trening, det!
Å pusle puslespill er utviklende for barnets intelligens, konsentrasjonsevne og evnen til å lære problemløsning.
Hva er bra med puslespill?
De fleste barn har perioder hvor de elsker å pusle puslespill, dette er utviklende for barnets intelligens og konsentrasjonsevne og evnen til å lære problemløsning. Konsentrasjon handler om å holde fokus på en oppgave eller aktivitet som krever tankevirksomhet over litt tid. Evnen til å konsentrere seg er helt avgjørende for at barnet skal kunne lære seg nye ting og etter hvert klare å løse utfordrende oppgaver på skolen. Forskning viser gang på gang at evnen til å konsentrere seg er utslagsgivende for at barnet skal kunne ta til seg ny læring. Barn som har begynt denne «treningen» tidlig vil se at overgangen til skolen ikke blir så altfor stor. Hos Sprell har vi også fokus på leker som bidrar til positiv utvikling hos barna. Lar du barna pusle puslespill, bygge lego, leke med hobbysett etc har dette en positiv effekt på mye. Kanskje mer enn man tenker over. Alle aktiviteter som krever litt tankevirksomhet vil være positivt for barnet.
Velg bort elementer som distraherer ødelegger for konsentrasjonen. Skal barnet pusle, så skru av tv. Hjelp barna litt, men ikke for mye. Ved å hjelpe barnet litt på vei når det pusler får det til å holde på med aktiviteten litt lenger og det er fint for utvikling av konsentrasjonen.
Tenk på barnets alder når du velger puslespill
Når begynne med puslespill?
Velg et puslespill med motiver som barna er interessert i. De aller fleste barn er opptatt av bildet på puslespillet og det gjør det enklere for de voksne å bidra med å fortelle hva som «dukker frem» når bildet begynner å ta form Pusleinteressen begynner når barnet er rundt 1 ½ år gammelt. Gi dem da et puslespill hvor hver brikke er et bilde i seg selv. Gjerne med knotter som gjør det enkelt å holde og legge brikkene. Brikkene bør være solide og tåle litt røff lek. Når barnet har lært teknikken og forstår hva som skal gjøres, kan du gjerne hoppe opp et lite hakk og gi barnet noe å bryne seg på. Dette setter fart på konsentrasjonen, finmotorikken og hjelper hjernen med å utvikle seg. Gjør dette når du selv har tid til å bidra litt. Når barnet står fast, step inn og gi en hjelpende hånd, men bare hjelp litt på veien… for eksempel: Her er litt av grisen, skal vi se om vi finner en brikke med mer av denne fargen på, eller vi begynner med hjørnene. Dette er himmelfarge, så den skal nok på toppen… Ros barnet når du ser at de finner den riktige brikken.
Tips! Avslutt dagen med pusling
Det kan være vanskelig å finne tid til utviklende aktiviteter for barna i den hektiske hverdagen. Men noen minutter med puslespill før legging er med på å roe ned barnet og rett og slett forberede kroppen for legging. Det er jo ikke så dumt.